Època antiga
Al llarg d'aquesta època va coexistir diferents suports de l'escriptura. A continuació, detallem de forma breu la diversitat que existia de forma inscrita i escrita:
Suports de Fusta
Aquest suport permetia gravar l'escriptura i ja era usada pels sumeris i també a Egipte es va utilitzar simultàniament amb el papir. És un suport fàcil de tractar, normalment s'envernissava per blanquejar-la, es recobria de cera per deixar-la llisa i eliminar esquerdes. Es formava també, en tauletes regularment retallades per facilitar el seu emmagatzematge, o es construïa en díptics.
A la Xina es va utilitzar molt aquest material, sobretot en la fabricació de segells. Per gravar-hi els signes i restes han quedat també en fusta de l'escriptura dels pobles germànics, runes gravades en vares i cofrecillos.
Suports de Cera
La cera es va utilitzar sobretot a Grècia i Roma. Les tauletes gregues Levkoma i les romans tabulae dealbatae o àlbum es blanquejaven amb vernís o calç i eren utilitzades per als documents administratius importants (lleis, edictes ...). L'avantatge de la cera era la facilitat del seu maneig, sobretot a l'hora d'esborrar el text, ja que normalment els estils que s'utilitzaven per incidir en la tauleta tenien a l'extrem oposat a la punta, un acabat romb en forma d'espàtula amb què es raspava la cera, s'aixafava i allisava, podent-se reutilitzar de nou.
Suport de pedra
L'avantatge de la pedra és la seva naturalesa indestructible, els escrits sobre pedra estan destinats a perviure. La pedra és el suport per excel·lència de l'epigrafia grega i romana, destinada a monuments sepulcrals, triomfals, destacant el marbre, tant per la seva facilitat de talla com per la seva bellesa.
El procediment d'esculpir era autènticament artesanal: primer, el lapidarius tallava la pedra i li donava forma, a continuació, el ordinator dissenyava l'espai epigràfic sobre el qual aniria el text, donant l'enquadrament i traçant línies per definir. Finalment el lapicida o Sculptor era qui esculpia el text de la pedra a cisell.
Una menció especial mereixen els grafits sobre pedra, escriptures espontànies sobre murs, roques o coves que han existit en totes les èpoques i llocs, i la pràctica encara perdura si pensem en els nostres graffiti pintats.
Grècia (S.VIII i IV aC) i Roma (300aC-476dC)
Els grecs i els romans feien ús dels mateixos supports. Distingien entre els documents que volien que perduressin al llarg dels segles, generalment als Temples. Usaven tabletes de fusta, d’argila, plom, bronze, pèlls i mármol.
També van començar un procés d’alfabetització amb la construcció de biblioteques i el percentatge de persones alfabetes va agumentar. Els llibres de les biblioteques estaven fets primer amb papir i més tard van treure el pergamí, fet amb pell d’animal.

![]() |
Font: D. Shamandl besserat (1981) From takens to tables. |

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada